T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / GÖNEN - Gönen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

GÖNEN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

- Neden meslek lisesine gitmeliyim?

Meslek liselerine gidilmesinin öncelikli amacı liseden mezun olunduğu zaman bir iş sahibi olabilmek. Çünkü günümüzde bir çok gencimiz iş sorunu yaşamakta ve kendilerini ailelerine yük olarak görmektedir. Bu aşamada meslek liseleri öğrencilerimize genç yaşta bir meslek sahibi yapmakta ve aynı zamanda iş yeri açma belgesi vermektedir. Liseden mezun olan gençlerimiz bir meslek sahibi olduğu için doğrudan iş hayatına atılma şansları vardır. Yine meslek lisesine giden gençlerimiz önlisans veya  lisans eğitimi için temel atmakta ve mesleğine bir adım önde hayata başlamaktadırlar.

Öğrencilerimiz liseyi bitirdiklerinde eğitim gördükleri alan ve dalda hem diploma hem de işyeri açma belgesine sahip olurlar. Ayrıca mezun olan öğrencilerimiz; aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge ve yurt dışı iş başvurularında, eğitim sertifikalarını ve diplomalarını sunma ve açıklama konusunda yardımcı olan EUROPASS Sertifika Eklerine sahip olurlar. Sayısı yüzbinleri geçen lisans mezunlarının işsiz olması, işverenlerin ise meslek lisesi mezunlarını tercih etmesi mesleki ve teknik eğitim kurumlarının önemini ortaya koymaktadır.

 

-Meslek lisesine gittiğimde sadece mezun olduğum bölümde mi ünivesiteye devam edebilirim?

Meslek lisesi mezunlarının bir üniversitenin, istediği bölümüne gitmesindeki engeller kaldırılmış ve meslek liseleri diğer liselere göre daha avantajlı duruma getirilmiştir. Yani istediğiniz istediğiniz bölümünü tercih edebilirsiniz. 

 

- Meslek lisesi okumanın üniversiteye girişte avantajı nedir?

 Meslek Lisesi mezunları TYT sınavından aldıkları puanla kendi alanlarında bir önlisans prgramı seçtiklerinde ek puan almaktadırlar.

 

-Meslek lisesi mezunlarına verilen işyeri açma belgesini ne işe yarar?

İşyeri açmak için mezun olduğunuz okula ve açmak istediğiniz işyerinin çeşidine göre ustalık belgesi almanız gereklidir.  Belediyelere yapmış olduğunuz başvurularda ustalık belgesi istenmektedir. Bu belge ülkemizde Mesleki Eğitim Merkezleri (çıraklık eğitim) tarafından Ustalık Belgesi ya da meslek liselerinden mezun olan öğrenciler için İşyeri Açma Belgesi olarak verilmektedir.

 

- Okulunuzda bulunan bölümler nelerdir?

Okulumuzda Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı altında Mutfak ve Pastacılık Dalları bulunmaktadır. Bu alandan mezun olan öğrenciler *konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, * Pastanelerde, *Kurum mutfaklarında, *Kafeterya, bar ve restoranlarda, * Yemek fabrikalarında, *Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde *Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerde çalışabilirler.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı altında Erken Çocukluk Eğitimi dalı bulunmaktadır.  Bu alandan mezun olan öğrenciler * Erken çocukluk eğitim kurumlarında, * Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler.

Gıda Teknolojisi Alanı alında Gıda Kalite Kontrol dalı bulunmaktadır.Bu alandan mezun olan öğrenciler  *Kamu ve özel laboratuarlarda, *Kalite kontrol laboratuarlarında, *Süt ürünleri üreten işletmelerde, *Sebze ve meyve ürünleri üreten işletmelerde, *Hububat ürünleri üreten işletmelerde, *Zeytin ürünleri üreten işletmelerde, *Çay üretimi yapan işletmelerde vb. yerlerde çalışabilirler.

 

-Alan, Dal nedir? Ne zaman seçilir?

Ortaöğretime geçen tüm öğrenciler 9. snıfta ortak müfredat görürler. Meslek liselerinde ise 10. sınıftan itibaren öğrenciler seçtikleri alanın (bölümün) derslerini almaya başlarlar. Alanlar eski adı ile "bölümler" her mesleğin genel adıdır. 11. sınıfta ise alanlar (yani bölümler) kendi içinde branşlaşma yoluna gitmek için dallara ayrılmıştır.

 

-Staj ya da İşletmelerde Meslek Eğitimi nedir?

İşletmelerde Meslek Eğitimi anadolu meslek lisesi öğrencilerinin  12. sınıfta  okudukları alan/dal ile ilgili işletmelerde yaptıkları eğitimin adıdır. Bu öğrencilerimiz haftada 3 gün işletmede, diğer günler okulda eğitim görmektedirler.

Staj ise anadolu teknik lisesi öğrencilerinin seçtikleri alan ve dal ile ilgili işletmelerde yaz tatilllerinde yaptıkları 40 günlük eğitimin adıdır.

 

-Anadolu Teknik Lisesi ve Anadolu Meslek Lisesi nedir?

Ortaöğretim öğrencilerinin tamamı 9. sınıfta ortak müfredatta eğitim alırlar. 10. sınıfta alana geçiş yaparken not ortalaması 70´den fazla olan öğrenciler bölümlerini anadolu teknik lisesi olarak tercih edebilirler.

 Anadolu Meslek programında, bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında genel bilgi dersleri de yer almaktadır.

Anadolu Teknik programında ise bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri 4 yıl boyunca ağırlıklı olarak verilmektedir.

Her iki programda da 10.sınıfta mesleki alan eğitimi, 11 ve 12. sınıfta meslek alanına bağlı olarak dal eğitimi verilir**.

-Ortaöğretimde (lisede) sınıf geçme-sınıfta kalma koşulları nelerdir?

Öğrencilerin sınıflarını geçebilmek için yılsonu not ortalamasının 50 üzeri olması gerekmektedir. Ayrıca öğrencilerin devamsızlık toplamlarının özürsüz 10, özürlü 20 günü aşmaması gerekmektedir.

 


Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Tanıtım klavuzu için tıklayınız.

 

 

18-12-201704-04-201728-03-201828-03-201828-03-201828-03-201828-03-201828-03-201828-03-201828-03-201828-03-201828-03-201828-03-201828-03-2018

 

İşkur meslekler rehberine ulaşmak için tıklayınız.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.03.2018 - Güncelleme: 23.11.2021 13:45 - Görüntülenme: 2514
  Beğen | 0  kişi beğendi